Ma este egy Esztergomban a Csülök Csárdában megismert receptet próbálunk ki. Némi bor társaságában.
Az eredeti recept:
Hozzávalók (4 személyre):
1 db füstölt csülök (kb. 80 dkg)
1,20 kg burgonya
0,5 l tejföl
3 gerezd fokhagyma
10 dkg kolozsvári szalonna
só, fehér bors
Elkészítés:
A füstölt csülköt megfőzzük, kicsontozzuk és szeletekre vágjuk. A karikára vágott főtt burgonyát serpenyőben kissé megpirítjuk és tepsibe tesszük. Ráhelyezzük a csülökszeleteket. A tejfölt zúzott fokhagymával, sóval és fehér borssal kikeverjük és a csülökre öntjük. A tetejére vékonyra vágott füstölt szalonnát borítunk és előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
A mi verziónk:
A csülköt kb. 1 1/2 órán át föztük, de nem ártott volna hamarabb beáztatni. A sütőbe először alufóliával befedve tettük be kb. 20 percre. Ezután további 10 percig sütöttük fedetlenül és a tetejére reszelt füstölt sajtot szórtunk.
Jó étvágyat!